Assalamualaikum....
Hello gang.
Jom I cerita sedikit sebanyak experience I buat food untuk Noah since he is now in his 7 months dah. I dah start bagi bubur nasi + sayur + meat + buah.
Ini pun pening juga la mencari sana sini macammana nak buatkan dia bubur. Kalau ikut mak-mak kita memang senang ja la. Ambik nasi panaskan balik dengan air sampai kembang then masukkan la apa-apa sayur yang nak bagi kan. Memang nampak mudah & boleh ja I nak biar Mak or Mama buat camtu. Tapi I fikir balik, kesian pulak depa nak kena spend some time buat itu ini. Makan masa. So I decided nak tolong takat mana I boleh tolong. Thank you to Pariah (Farah Bahazelan) untuk menu food yang boleh I prepare untuk Noah. Gila belambak dia foward. Boleh buat buku. Of course tak baca semua. Hahahha. I buat paling senang, paling Malaysia ja. Mihmihmih.
Alhamdulillah Mak tak habis-habis dok nyanyi kat I senang banyak dia sekarang sebab I buat siap-siap dah untuk Noah makan. Kalau tak, dia nak kena masak la blend la bla bla bla. Eh, macam kena berletiaq jugak tu? Hahahha. Alhamdulillah dapat jugak ringankan beban Mama and Tok. Atleast mama can have her free time juga on reading ka, ibadah dia ka or anything la..Tok pun boleh pi melawat kawasan. Lulz. =p
Let me briefly story mory to uols cara penyediaannya ok? Sorry takdak gambar jugak lagi. Tell you what, nanti I rajin dan teringat, I akan ambik gambar and lambakkan dalam satu different entry ok? Nampak sikit macam banyak entry blog sendu ni. Hahahampess.
Mola-mola I basuh beras dulu. I taktau nak agak so I ambik 2 setengah cup yang I dok guna untuk masak nasi. Tengok-tengok boleh buat stok untuk 2 minggu lebih. Takpa buat banyak tak rugi sebab benda kering. So takdak la berkulat ka apa. Cuma kena tutup properly la to avoid dari masuk angin and semut ka masuk. Then pastikan ianya sentiasa kering. Eh tak cerita pun camna nak buat kan. Terus jump kepada cara penyimpanan. Potong markah.
Lepas dah basuh bersih-bersih, I goreng kering. Goreng kering bermaksud tak payah bubuh air ka, minyak ka. Terus chiong chiong (bunyi goreng) dalam kuali. Some people akan toskan beras tu dan biar dia kering naturally. Tapi I dah tak boleh tunggu. Start buat pun dah pukul 9 malam. Pukul berapa baru nak boleh blend kalau nak tunggu? Kekeke. Ok bila dah yakin yang beras tu dah kering, letak dalam blender dan kisar halus. Sepatutnya kena guna blender kering. Mana la I nak ada blender kering bagai. Blender yang dok ada ni pun mujur orang bagi masa kahwin itu hari. Haha. I gelojoh at first. I bubuh semua beras dalam blender. Memang tak bergerak la dok greeekk grreeekk tang tu la. Bila I keluarkan balik and tinggal dalam suku blender ja, baru la bergerak. Tapi disebabkan guna blender biasa ja, maka tak dapek la blend halus sangat sampai jadi macam tepung beras. Tapi jangan risau, nanti kan kita nak masak, kembang juga beras tu pastu lenyek-lenyek la kalau nampak seketul sangat. Ok siap dah blend semua. Habis terpercik sana sini kat dapur tu. Heheh.
Then I moved on to Noah's vegies. Tak adil kan hidup ni? Mak dia secoek sayoq pun takmau makan. Anak dia kena paksa. Heheh, yes please Noah don't be like Ummi. Not good ya. Gotta love your vegies, son. Untuk minggu pertama, I buat carrot kat dia. Same process jugak macam buat puree. Skin, steam & blend. Cuma this time, I tak boh la dalam bekas plastik Daiso tu. Banyak sangat. I beli ice cube container with lid kat Giant. Spoon la the carrot puree dalam cube-cube tu. Sukatannya ialah sekali makan, 1 cube. Ayam pun I buat camtu gak. Buang lemak, dice, steam then blend. Pastu masukkan dalam cube tu jugak. Untuk ayam, I beli fillet isi tu. 2 keping tu dapat la untuk seminggu. Sama juga sukatan, 1 cube untuk 1 kali makan. Buah pun I did the same. Puree kan ia. Buah I bagi makan 2-3 hours after his bubur pagi tu.
Cara nak masak pulak ialah sekali cedok dalam dua sudu makan beras yang dah diblend tu. Then masukkan air then masak la. Rajin-rajin pi jenguk and kacau. Kalau tak nanti melekat-lekat berketul. Nampak macam air dah nak kering, tambah lagi air..keep on tambah-ing air sampai you alls rasa nasi tu dah cukup kembang. But not so kembang satgi hangus pulak bubur. Hahah. Bubur pun nak masak hangus. Sebab apa, sebab uols nak campakkan 2 kiub sayur & 2 kiub ayam pulak. Untuk pengetahuan semua, sukatan ini untuk 2 kali makan ya. Kalau nak buat sekali makan ja, pandai-pandai la uols sukat lain. Pastu biar cubes tu semua lebur dan mesra dengan bubur nasi itu. Lepas tu, taraaaaa siap untuk dimakan. Awas! Biaq la sejuk sikit ok sebelum nak suap anak tu. Sup sap sup sap, nak buat ni ambik masa less than half an hour ja pun. Cepat dan mudah bukan?
Konon-konon nak ikut jadual bagi makan la. Pagi at 8am camtu bagi bubur. Then 10am lebih bagi buah. Lepas tu 12pm lebih, 2pm lebih, 4pm lebih bagi susu. 6pm bagi bubur lagi sekali then terus mandi petang. Malam tu bagi susu ja la. Tapi tau la baby kan, kena ikut time depa ja. Kadang tu tido terlebih time. So pandai-pandai la main time. Kalau weekend, dia akan kurang skit makan solid. Sebab mak pak dia ni kaki jalan. Nak suap makan time kat luar tu macam belemoih sikit. Nanti tunggu dia besar sikit ha baru I bagi makan kat luar. Haha boleh pulak lagu tu noh. Dua-dua Mak and Mama dok cerita Noah ni tak boleh nampak pinggan dia. Dia nanti jadi tak tentu hala takdan dan nak makan. Huahuahua. Bila kita suap kan kena stop sat sebab nak cedok lagi kan, haa Noah kenot wait. Hahaha.
Next round ni, I buat brocolli pulak. Buah patutnya epal lagi tapi sebab Noah tak berak dah 5 hari ni, so I suruh Mama bagi pisang ja kat dia.
Nanti I masukkan gambar ok. Tapi bukan esok atau lusa la. Minggu depan atau minggu seterusnya mungkin. Hahahahahhaha.
Ok bubui.
No comments:
Post a Comment